top of page

God og dårlig stress

Akut og kortvarig stress vs langvarig og konstant stress

Kortisol og adrenalin er begge kroppens vigtigste stresshormoner. De er gode, naturlige og nødvendige for os, men kun i SMÅ doser! Kroppen producerer stresshormonerne instinktivt. Det er en grundlæggende biologisk reaktion, som foregår i vores krop, og som vi ikke selv nødvendigvis altid er herre over. Stresshormonerne produceres, når vi står overfor nogle udfordringer, som har betydning for os, og som påvirker os positivt som negativt.

Adrenalinen sparker til os, og produceres som en reaktion på ydre stresspåvirkninger og/eller hårdt fysisk arbejde Den hæver bl.a. vores puls og forsyner vores muskler med energi. Det gør, at kroppen kan yde over evne og gøre os klar til kamp eller til at tage flugten.

Kortisol er, kort fortalt, det hormon, som holder os vågne og igang samt årvågen. Vores kortisolniveau er højest om morgenen, når det lysner, og vores krop vil op og igang. Niveauet er lavt om aftenen, når det bliver mørkt, hvor kroppen vil have ro og restituere gennem søvn. Kortisol udskilles helt automatisk som en reaktion på adrenalinudskillelsen og/eller tanker, bekymringer m.m. samt følelser som dårlig samvittighed, skyld, pres osv., alt sammen noget vi selv igangsætter – ubevidst.

Adrenalin er "hit and run", det kommer hurtigt og forsvinder hurtigt ud af kroppen igen. I modsætning til kortisol, som ophober sig i kroppen og skal bruge ekstra langt tid på at forsvinde. Når vores udfordringer, problemer eller tanker er af negativ karakter, går kortisolproduktionen helt automatisk igang. 


Så det er ok at være presset – KORTVARIGT! Når det pres strækker sig over for lang en periode (uger, måneder eller år) udsættes vores krop konstant for stresshormonerne, og det er noget møg. For meget kortisol påvirker vores hjerne negativt. Det igen går ud over vores korttidshukommelse, vores koncentrationsevne og vores følelsesmæssige balance.


Stress er en belastningstilstand, som du selv – og ofte ubevidst – har bragt dig i, og som kan skyldes, at du har presset dig selv udover din normale ydeevne over en alt for lang periode. Stressen er aktiv, så længe årsagen bliver ved med at være der.

Hvis du er i tvivl, om du, eller en du kender, er stresset – er du næppe i tvivl. Som specialist i stress og mental sundhed hjælper jeg dig med at få klarhed over dit stressniveau med en stress-screening. Gennem samtaleforløb finder vi årsagen til din stress, og ved hjælp af effektive værktøjer får vi dig på ret køl igen.


Kontakt mig for en kort snak om, hvordan du kommer videre herfra.

God og dårlig stress: Services
bottom of page